February 27, 2024

Top 7 cele mai frecvente greșeli la spălătorii

1. O speli la perii

Nu e necesar să intrăm în foarte multe detalii aici. Pe scurt, periile plimbă atât murdăria de pe vopseaua ta cât și cea a celor de dinaintea ta cu prea multă presiune. Lacul se va face mat și șansele de a apărea zgârieturi și micro-zgârieturi sunt aproape sigure.

2. Îți speli mașina prea rar

E aglomerat la spălătorie, ești prea ocupat, e prea frig, e prea cald, toate sunt motive legitime pentru care ne vine greu să ieșim și să ducem mașina la spălat. Din păcate, cel mai mare rău pentru vopseaua mașinii este neglijența.

Ai mers pe autostradă sau ai făcut un drum mai lung și ai adunat toate insectele din aer pe bara din față, îți ții mașina parcată afară și apar excremente de pasăre pe vopsea, sau ai parcat sub un copac și cade rășină. Substanțele respective ar trebui înlăturate cât mai curând, altfel, pata lăsată de acestea pe lac poate fi corectată doar la polish. 

3. ‘Freci’ vopseaua

Frecarea suprafețelor unei mașini nu e niciodată soluția.* Dacă trebuie să aplici forță, nu ai detergentul sau uneltele potrivite. Indiferent de pata de pe mașină, aceasta trebuie îndepărtată cu grijă. De exemplu: 

  • majoritatea petelor și a murdăriei pot fi înlăturate cu un detergent cu pH neutru,
  • gândăceii și excrementele de pasăre se pot înlătura cu un detergent alcalin, acolo unde e nevoie,
  • rășina și petele de bitum se înlătură cu un solvent specific
  • particulele feroase se înlătură cu un acid tioglicolic (iron remover)
  • etc

*poți freca doar anvelopele

4. Săpun, apă, uscat cu un prosop/lavetă

Cea mai frecventă greșeală făcută în spălătorii e uscarea cu un prosop sau o lavetă doar după aplicarea unui săpun și curățarea cu un jet de apă. La prima vedere pare a fi totul în regulă și mașina pare curată înainte și după uscare. Nu e curată. 

Ca exemplu, dacă lași mașina în ploaie, cât timp e udă, pare curată, dar când se usucă, se vede iarăși murdăria. Sau, dacă ai mers la o spălătorie cu self service și nu ai mai stat să o usuci, ajungi acasă și vezi că mașina ‘s-a și murdărit’. Ei bine, în ambele cazuri mașina nu a fost niciodată curată.

Dacă aplici săpun, apoi cureți cu jet de apă iar mai apoi începi să o usuci (mai ales cu o lavetă cu un GSM scăzut sau mai rău, piele sintetică) plimbi particulele de mizerie pe suprafața vopselei într-un mediu cu prea multă forță de frecare. Dacă vrei să ai mașina uscată, spal-o și manual, iar mai apoi usucă folosind un prosop din microfibră de minim 800 GSM. Alternativ, o poți usca cu un uscător sau, dacă ai folosit apă demineralizată, las-o să se usuce la aer.

5. Jet de apă puternic

Similar cu frecarea, nu ar trebui să te bazezi pe presiunea apei pentru a îndepărta murdăria. Păstrează o distanță minimă de la mașină (care variază în funcție de câtă presiune are aparatura folosită) pentru a nu îndepărta elementele lipite pe mașină sau chiar vopseaua însăși.

În plus, când mașina e murdară și treci de la bun început cu un jet puternic, crești șansele de a produce micro-zgârieturi în vopsea. Jetul puternic de apă va curăța mizeria groasă de pe mașină dar în același timp o va împinge pe vopsea dintr-o parte în alta și din cauza presiunii ridicate, particulele de praf o vor zgâria. Aplică mai întâi un detergent care să ridice murdăria de pe mașină, să o încapsuleze și să reduci contactul dintre aceasta și vopsea.

6. Spălare manuală direct pe suprafața extra-murdară

Acest principiu se aplică atât la spălarea rinseless cât și la spălarea cu spumă. În ambele cazuri, dacă mașina e foarte murdară și aplici direct un burete sau o microfibră îmbibate în detergent fără o ‘pre-spălare’, sau fără a ‘lubrifia’ în vreun fel vopseaua, crești șansele de a crea zgârieturi. Buretele sau microfibra nu sunt destul de capabile sa colecteze murdăria groasă și în consecință, vor plimba murdăria pe vopsea. Spală mai întâi cu detergent și jet de apă iar mai apoi înlătură pelicula de praf rămasă, manual.

7. O duci prea des la touchless

Spălarea touchless este cea mai bună soluție pe timp de iarnă sau când nu ai timp de o spălare completă (pre-spălare + manuală). În mod normal, dacă spălătoriile folosesc detergenți de calitate (nu sunt caustici), acesta rămâne unul din cele mai sigure și eficiente moduri de spălare. În schimb, dacă folosești prea des acest serviciu și detergenții folosiți nu sunt de calitate, poate fi riscant.

Spălătoriile de tip touchless au la bază următorii pași:

  • aplicarea unui detergent acid
  • aplicarea unui detergent alcalin
  • jet de apă foarte puternic

După prea multe și frecvente spălări de acest gen, detergenții nu prea de calitate combinați cu acest șoc de pH, urmat de un jet foarte puternic de apă pot face suprafețele lucioase să devină mate și elementele din plastic să își piardă din culoare. Mașina e curată, într-adevăr, dar pe termen lung va fi afectată.

Citește și articolul acesta ca să vezi ce principii să urmezi când vrei să îți cureți mașina.

Fă-ți o programare și hai să discutăm mai multe!